Prečo je potrebné triediť použitý kuchynský olej?

Prečo je potrebné triediť použitý kuchynský olej?

        Triedenie použitého kuchynského oleja je dôležité z viacerých dôvodov, ktoré majú významné environmentálne, ekonomické a zdravotné aspekty. Mnoho ľudí si možno ani neuvedomuje, aký veľký dopad môže mať na životné prostredie nesprávna likvidácia použitého oleja. Keď sa olej vyleje do drezu, toalety alebo len tak do prírody,  môže to viesť k vážnym problémom.

        Predovšetkým, olej môže spôsobiť znečistenie vody, čo ohrozuje vodné živočíchy a rastliny. Voda pokrytá olejom nedovolí kyslíku preniknúť do vody, čo narúša ekosystém a bráni životu pod hladinou. Ďalej, keď olej skončí v kanalizačných systémoch, môže spôsobiť ich upchatie. Opravy a údržba týchto systémov môžu byť veľmi nákladné a často vyžadujú rozsiahle zásahy.

        Našťastie, existuje riešenie, ktoré je prospešné pre všetkých. Použitý jedlý olej je možné jednoducho triediť, zbierať, odovzdať do určenej nádoby a následne premeniť na niečo nové a ekologické. Z tohto druhu odpadu sa po spracovaní vyrobí biodiesel (bionafta), ekologická alternatíva k fosílnym palivám. Tento typ paliva generuje menej emisií skleníkových plynov a je šetrnejší k prírode 

Projekt ,,Olejko chráni príroduje vynikajúcim príkladom, ako sa dá na Slovensku efektívne, jednoducho a hravo zaoberať problémom likvidácie použitého kuchynského oleja.

Každá škola môže prispieť k lepšiemu zajtrajšku tým, že sa zapojí do zberu použitého kuchynského oleja. Je to jednoduchý krok, ktorý môže mať veľký význam pre ochranu životného prostredia a zabezpečenie zdravšej budúcnosti pre nás všetkých.

 Tak neváhajme a buďme pri triedení odpadu, akým je aj použitý kuchynský olej zodpovední a aktívni.

Autor článku: Ing. Annamária Kmečová

Ochrana súkromia

Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka ním presnejšie analyzujeme návštevnosť a prispôsobujeme používateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Vlastné nastavenie cookies